2022 FITNESS TRENDS

Τρέξιμο προς τα πίσω (backward running), το hula hoop , την απόλυτη υγιεινή στη γυμναστική και ένα σωρό ακόμα trends, η άθληση μετά την καραντίνα επιφέρει αλλαγές και νέες τάσεις. Αυτές ωφελούν ακόμα περισσότερα τα άτομα με αναπηρία και επιβεβαιώνουν τη ρήση πως… κάθε εμπόδιο είναι για καλό.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που υποχρεωθήκαμε να κλειστούμε στα σπίτια μας. Ωστόσο, το lockdown σε πρώτη φάση φαίνεται ήδη να αποτελεί έως ένα βαθμό παρελθόν, με τα γυμναστήρια και τα κάθε λογής κέντρα wellbeing και Wellness να έχουν ανοίξει και πάλι διάπλατα τις πόρτες τους. Ένα από τα λίγα καλά όμως της καραντίνας, ήταν ότι οδήγησε πολύ περισσότερο κόσμο στο να ασχοληθεί με τη γυμναστική.

Ενδεικτικό είναι ότι το 2021, το app της Strava σημείωσε αύξηση 38% και καλωσόρισε δύο εκατ. νέους αθλητές ανά μήνα στην παγκόσμια κοινότητά του. Μόνο που πλέον βγαίνουμε όλοι από τα σπίτια μας και επιστρέφουμε για τα καλά στους επαγγελματικούς χώρους προπόνησης – γυμναστήριο – fitness studio κτλ. Μαζί με τη δική μας επιστροφή, η παγκόσμια αθλητική κοινότητα (και γενικότερα όσον αφορά την ευρύτερη ευεξία-wellness) μας έχει ετοιμάσει ορισμένες νέες τάσεις για τη χρονιά που διανύουμε και όλοι ευχόμαστε και για τις υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις του Fitness σε αυτήν την επιστροφή μας στην καινούρια κανονικότητα:

ΤΡΕΞΙΜΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ (backward running)

Το τρέξιμο προς τα πίσω, γνωστό και ως backward running, ακούγεται οξύμωρο, αλλά γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές σε όσους θέλουν να βελτιώσουν την αποκατάσταση μετά από τραυματισμό, ειδικά όσον αφορά: οπίσθιους μηριαίους, οσφυϊκή μοίρα και την άρθρωση γονάτων. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα σημειώθηκε αύξηση 50% στις διαδικτυακές αναζητήσεις για το τρεξιμο προς τα πισω τον τελευταίο χρόνο, χάρη στην ικανότητα που έχει να εξισορροπεί τους μύες και να μειώνει τον αντίκτυπο στα γόνατα, αλλά και τις ανισορροπίες μεταξύ των μυών.

Πώς λειτουργεί το αντίστροφο τρέξιμο; Δημιουργεί μεγαλύτερο εύρος κίνησης στην άρθρωση του ισχίου, μία πιο ευθυγραμμισμένη στάση και παράγει μεγαλύτερη ενεργοποίηση της γάμπας και του τετρακεφάλου. Όσον αφορά την απόδοση, το αντίστροφο τρέξιμο πιστεύεται ευρέως ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με την προπόνηση ταχύτητας, στον βαθμό που δημιουργεί μεγαλύτερη καρδιαγγειακή ενεργοποίηση, η οποία επομένως βελτιώνει την αντοχή και την αερόβια ικανότητα.

Σιγουρευτείτε ότι ο ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ μπορεί να σας υποστηρίξει.  

Αν πάλι τρέχετε έξω, δοκιμάστε το, αλλά, θυμηθείτε να κοιτάξετε πού πηγαίνετε…

HULA HOOP

ΧΟΥΛΑ ΧΟΥΠ (HULA HOOP)

Ναι καλά ακούσατε ! Το hula hoop έχει αλλάξει σοβαρά τα τελευταία χρόνια, με πολλές εταιρείες και προγράμματα να διδάσκουν όλες τις τεχνικές για την τελειοποίηση των κινήσεων των ισχίων. Ενόψει του 2022, η πρόσφατη έρευνα PureGym διαπίστωσε ότι οι αναζητήσεις για χούλα χουπ, έχουν διπλασιαστεί, ενώ το hashtag #weightedhulahoop έχει πλέον πάνω από 200 εκατ. προβολές στο TikTok.

Το hula hoop είναι μία απίστευτα δημοφιλής προπόνηση, καθώς όχι μόνο βελτιώνει την αερόβια υγεία και τη δύναμη του κορμού  του ατόμου, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην καύση λίπους και έως και 400 θερμίδων σε μία ώρα και στη μείωση των επιπέδων άγχους. Πρόκειται για προπόνηση χαμηλού αντίκτυπου, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιττή καταπόνηση στο σώμα ενώ απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και φύλα. Αποτελεί εξαιρετική μορφή cardio, καθώς απαιτεί από εσάς να βρείτε έναν ρυθμό μέσα στο σώμα, ώστε να κρατήσετε τον κρίκο γύρω από τους γοφούς και μπορείτε να αποφασίσετε πόσο γρήγορα ή αργά θα κάνετε χούλα.

kopilatiko mixanima

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Η κωπηλασία μπορεί να είναι συνώνυμη με τον αγώνα με σκάφος και τις παγωμένες εκκινήσεις νωρίς το πρωί, αλλά η κωπηλασία σε εσωτερικούς χώρους έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι λάτρεις της φυσικής κατάστασης αναζητούν τρόπους ενσωμάτωσης διαλειμματικών ασκήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι αναζητήσεις για «κωπηλατικη -rower σε εσωτερικούς χώρους» παρουσίασαν τρελή αύξηση 990% μεταξύ Ιουλίου 2020-2021, ενώ οι αναζητήσεις για «κωπηλατικο μηχανημα στο σπίτι» παρουσίασαν επίσης αύξηση κατά 140%.

Τώρα υπάρχουν πολλές μάρκες κωπηλατικης εσωτερικού χώρου που αλλάζουν την αγορά έξυπνης γυμναστικής και ικανοποιούν κάθε επιθυμία και σχέδιο. Η κωπηλασία ασκεί έως και το 86% του σώματος, ενεργοποιώντας πολλές μυϊκές ομάδες, αλλά και τον πυρήνα ταυτόχρονα, κάτι που τελικά δίνει τη δυνατότητα να χτίσετε δύναμη και να κάψετε θερμίδες. Επίσης, έχει σχεδόν μηδενικό αντίκτυπο, επομένως είναι απαλό στις αρθρώσεις, σε αντίθεση με τις μορφές άσκησης υψηλής πρόσκρουσης, όπως το τρέξιμο, και χτίζει ενεργά την οστική πυκνότητα.

AERIFY RECOVERY BOOTS

ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ No1 ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Παλιότερα, θα μπορούσαμε να κάνουμε τζόκινγκ – τρέξιμο 10 χλμ. χωρίς διατάσεις ή να καθόμασταν στον καναπέ μας λίγο μετά την ολοκλήρωση μιας προπόνηση HIIT. Πλέον, όμως η αποκατάσταση μετά την άσκηση αποτελεί προτεραιότητα. Εξάλλου, οι ημέρες ενεργητικής αποκατάστασης και ανάπαυσης είναι εξίσου σημαντικές αν όχι σημαντικότερες από τις μέρες προπονήσης .

Ωστόσο, καθώς πολλοί είχαν πιο καθιστικό τρόπο ζωής, στο διάστημα της πανδημίας, δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό να σηκωθούμε και να τεντώσουμε τους μύες και να επικεντρωθούμε στην αποκατάσταση και αποθεραπεία. Καθώς λοιπόν κάθεστε το βράδυ στον καναπέ μετά την προπόνηση μπορείτε να απολαύσετε ένα μασαζ με ένα πιστολι μασαζ – massage gun , ή μποτες αποθεραπειας .

Γενικότερα όμως, αυτό που πλέον συμβαίνει με τους περισσότερους ασκούμενους, είναι ότι εκτός από το πρόγραμμα των ασκήσεών τους, προγραμματίζουν πιο ευλαβικά από ποτέ και την ημέρα για τη σωματική και πνευματική ανάπαυσή τους. Και αυτή είναι τόσο σημαντική. Μην την παραλείπετε και μην ξεχνάτε την αποθεραπεία σας.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Δεν θα σας εκπλήξει αν πούμε ότι η βιομηχανία του fitness δεν είχε πάντα την καλύτερη φήμη για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία που επιθυμούσαν να αθληθούν. Είτε πρόκειται για το marketing εικόνων τέλειας σωματικής διάπλασης, είτε για διαδικτυακά σχέδια διατροφής και τη δημιουργία προτύπων για έναν αδύνατο «νέο εαυτό», τα εξωπραγματικά πρότυπα ομορφιάς στη φυσική κατάσταση έχουν αποθαρρύνει πολλά άτομα με κινητικές δυσκολίες από το να πατήσουν το πόδι τους σε ένα γυμναστήριο ή να πιάσουν ένα kettlebell.

Ακόμη χειρότερα, η Ετήσια Έρευνα Activity Alliance 2021, διαπίστωσε ότι διπλάσιος αριθμός ατόμων με αναπηρία θεώρησε ότι ο Covid-19 μείωσε σημαντικά την ικανότητά τους να κάνουν αθλήματα ή σωματική δραστηριότητα (20%) σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς αναπηρία (13%). Ωστόσο, αν η πανδημία μας έχει διδάξει κάτι, είναι ότι οι ιοί δεν κάνει διακρίσεις και πρέπει να ενθαρρύνουμε τους πάντες να είναι ο πιο δυνατοί και υγιής, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθός τους.

Το 2022, αρκετά μεγάλα brands υπερασπίστηκαν τη σημασία της γυμναστικής χωρίς αποκλεισμούς. «Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι ανενεργά από τον υπόλοιπο πληθυσμό», λέει ο Adam Blaze, στρατηγικός επικεφαλής για την αναπηρία στο Sport England. «Καθώς ο τομέας του αθλητισμού και της φυσικής δραστηριότητας ανακάμπτει από την πανδημία, πρέπει να εργαστούμε πιο σκληρά από ποτέ για να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία δεν θα μείνουν πίσω».

Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ ξεκίνησαν να λειτουργούν εφαρμογές που διαθέτουν ποικιλία ασκήσεων κατάλληλες για ορισμένες αναπηρίες και επιτρέπουν στους χρήστες να αξιολογούν τις εγκαταστάσεις των γυμναστηρίων για το πόσο φιλικές είναι προς άτομα με κινητικές δυσκολίες. Επίσης, λειτουργούν με βάση την προσβασιμότητα και μπορούν να βοηθήσουν άλλους να βρουν στούντιο και γυμναστήρια χωρίς αποκλεισμούς.

gym hygiene

ΕΞΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Καθώς οι παραλλαγές του Covid-19 αλλά και «νέες» ασθένειες συνεχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή, από τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε με τους φίλους, μέχρι τη χρήση των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων, η υγιεινή θα συνεχίσει να αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο και ήρθε για να μείνει στο μυαλό και τις συνήθειες μας. Σύμφωνα με το “CitronHygiene”, το 67% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ισχυρίζεται ότι φοβούνται περισσότερο τα μικρόβια και έχουν περισσότερη επίγνωση της υγιεινής τώρα, παρά πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

Και είναι λογικό, δεδομένου ότι όταν πρόκειται για το γυμναστήριο. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020, διαπίστωσε ότι βακτήρια, αλλά και διάφορα παθογόνα, ανθεκτικά στα φάρμακα , βρέθηκαν στο 1/4 των επιφανειών που δοκίμασαν οι ερευνητές σε τέσσερις διαφορετικές εγκαταστάσεις γυμναστικής. «Αν ψεκάσετε έναν ιό σε μια επιφάνεια , όπως  ΒΑΡΑΚΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ , ένα ΣΤΡΩΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ, ή άλλα ΟΡΓΑΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ όπως ένα PILATES REFORMER (ΚΡΕΒΑΤΙ ΠΙΛΑΤΕΣ) κτλ , απλώς θα καθίσει εκεί», εξηγούσε ο Simon Clarke, μικροβιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής Κυτταρικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading. «Ο ιός δεν θα κινηθεί αν δεν τον ξαναπάρει κάποιος. Τα γυμναστήρια ενέχουν υψηλότερο βαθμό κινδύνου, επειδή οι άνθρωποι αγγίζουν συνεχώς πράγματα που θα πάτε και θα αγγίξετε μετά εσείς».

Εάν έχετε αμφιβολίες, να θυμάστε πάντα να έχετε μαζί σας ένα απολυμαντικό χεριών, για να το χρησιμοποιήσετε πριν και μετά τη χρήση του εξοπλισμού.

 Lions Mane manitari

ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Ναι μανιτάρια. Μπορεί να μην είναι η πρώτη τροφή που έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε ποια λαχανικά να προσθέσετε στη διατροφή σας. Ωστόσο, πιστεύεται ευρέως ότι είναι το συστατικό της χρονιάς. Τα μανιτάρια (φυσικά δεν αναφερόμαστε στα ψυχεδελικά είδη) έχουν ιδιότητες, που βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιπτώσεων του στρες στο σώμα. Για αιώνες, η αγιουρβεδική και η κινεζική ιατρική χρησιμοποίησε τα μανιτάρια για τη μείωση της φλεγμονής, την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, την υγεία του εγκεφάλου, το νευρικό σύστημα και την αύξηση της ενέργειας.

Τα μανιτάρια ως superfood είναι πλέον ευρέως διαθέσιμα και στο διαδίκτυο και περιλαμβάνουν παράξενα ονόματα όπως…

Lion's Mane (γεμάτη βήτα-γλυκάνες για προστασία από το οξειδωτικό στρες)
Reishi και Maitake (βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος) Cordyceps (μπορεί να βελτιώσει χωρητικότητα των πνευμόνων)
Shittake (για την υποστήριξη της ανοσίας).

Φαίνεται τώρα ότι η βιομηχανία της φυσικής κατάστασης ξυπνά με το «φαινόμενο του μανιταριού», με αρκετές γνωστές μάρκες να πωλούν συμπληρώματα μανιταριών για να βοηθήσουν στην απόδοση και την αποκατάσταση μετά από αυτήν. Στην ευρύτερη κουλτούρα, τα μανιτάρια έχουν καταστεί εξαιρετικά δημοφιλή στον κόσμο της μόδας και του φαγητού.


Από τη συντακτική ομάδα του Physiomart.gr