FITNESS LIFESTYLE

Έφτασε η ώρα να πάρεις αποφάσεις, να αλλάξεις τη ζωή σου, να τραφείς πιο σωστά, να κάνεις προπόνηση, να φτιάξεις το σώμα που θες, να ζήσεις την πιο υγιεινή ζωή που πάντα ονειρευόσουν. Δεν θέλει όμως αυστηρές δίαιτες, υπερβολές στην άσκηση. Φτιάξε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο και υπηρέτησέ το χωρίς βιασύνες, αλλά με υπομονή και επιμονή.

Δεν χρειάζεται να είναι η αλλαγή κάθε ημερολογιακού έτους. Ούτε κάθε αρχή Σεπτεμβρίου μετά τις διακοπές. Ουσιαστικά, κάθε νέα μέρα αποτελεί και μία αφετηρία. Για να πάρεις αποφάσεις, να αλλάξεις τη ζωή σου, να τραφείς πιο σωστά, να κάνεις προπόνηση, να φτιάξεις το σώμα που θες, να ζήσεις τη ζωή που πάντα ονειρευόσουν. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε ένα κοινό καλάθι, η ετικέτα του οποίου απ’ έξω θα έγραφε: Υγεία.
Ωστόσο, οι περισσότεροι, ξαφνικά, αναζητούν την πιο εύκολη διαδρομή. Βιάζονται να φτάσουν στον τελικό προορισμό, δίχως την παραμικρή προσπάθεια, δίχως να καταβάλουν κόπο και κυρίως, δίχως να αλλάξουν σημαντικά την καθημερινή ρουτίνα τους.  Τεμπέλικα όμως τα αγαθά δεν έρχονται. Ούτε όμως και με τον αντίθετο τρόπο: Με μεγάλη βιασύνη δηλαδή. Εάν πραγματικά είσαι αποφασισμένος για αυτή την μεταβολή, τότε πρέπει να κατανοήσεις ότι το fitness ως lifestyle, ο δρόμος προς την υγεία, δεν είναι κάτι εφήμερο, μα ένας υπέροχος τρόπος ζωής.

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΒΙΑΣΥΝΗ, ΑΛΛΑ ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ

Εκείνοι που βιάζονται λοιπόν, δεν έχουν μεγάλες αντοχές. Αυτή η πορεία δεν είναι σπριντ, αλλά μαραθώνιος. Οι βιαστικοί είναι συνήθως, εκείνοι που τα παρατούν πιο εύκολα. Ή ακόμα και εάν πιάσουν τον στόχο, δεν μπορούν να τον διατηρήσουν για πολύ. Το πρόβλημα συνήθως είναι ότι αυτή η βιασύνη, οδηγεί το κάθε άτομο σε μία εξάντληση. Οπότε, απαιτείται μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα. Και κατά συνέπεια ένα πλάνο που να είναι μακροπρόθεσμα υλοποιήσιμο. Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν την υγεία και τη φυσική κατάσταση ως τρόπο ζωής και όχι ως χόμπι μερικής απασχόλησης ή ως πρόκληση 30 ημερών, τότε αναπτύσσονται συμπεριφορές που θα βελτιώσουν τους πιο πολλούς τομείς της ζωής τους. Ο υγιεινός βιωματικός τρόπος μπορεί να εμπνεύσει τη δημιουργικότητα και να διδάξει πειθαρχία, προσαρμοστικότητα και ισορροπία. Αυτό όχι μόνο οδηγεί το άτομο να φαίνεται και να αισθάνεται καλύτερα, αλλά και σε μία ευρύτερα βελτιστοποιημένη εκδοχή του εαυτού του, σε κάθε τομέα της ζωής που έχει πραγματικά σημασία.

ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΠΛΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Η υγεία και η φυσική κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από τον τρόπο που βλέπει κάποιος τον εαυτό του στον καθρέφτη, από το φαγητό που καταναλώνει ή το βάρος που σηκώνει στο γυμναστήριο. Οι κοιλιακοί δεν είναι το μετρήσιμο όριο του fitness προγράμματος, ούτε και η «στεγνή» μέση σαν δαχτυλίδι. Το μέγιστο ζητούμενο σε αυτή την ιστορία είναι να ανακαλύψει κανείς το πως αισθάνεται…
Με την ποιότητα της ζωής του
Με την εστίαση που έχει κάνει στους στόχους του
Με την ικανότητά του να κινείται.
Με την ψυχολογική του κατάσταση

Όταν είσαι πραγματικά υγιής, έχεις καλύτερη διάθεση και μπορείς σωματικά να κάνεις περισσότερα. Από το πιο απλά πράγματα όπως το να βγάλεις βόλτα τον σκύλο, να κάνεις μία μικρή πεζοπορία. Το να δυσκολεύεσαι να τα κάνεις με ευχαρίστηση, δίχως να βαρυγγωμάς, θα επηρεάσει δραστικά και αρνητικά τις εμπειρίες σου, καθώς περιορίζει την ποιότητα της ζωής.

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΝΟ

Αυστηρές δίαιτες και έντονες-ξαφνικές προκλήσεις προπόνησης. Αυτά δεν μπορούν να διαρκέσουν για πολύ. Δεν είναι ρεαλιστικό να πηγαίνεις συνεχώς με 1.000. Υπάρχουν τόσα πράγματα που τρέχουν στη ζωή μας και κάποιο από αυτά μπορούν να εκτροχιάσουν το αυστηρό πρωτόκολλο. Όταν επιλέγουμε να ζούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε και να προσαρμοζόμαστε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες τις καθημερινότητας. Δεν χρειάζονται υπερβολές. Όλα μπορούν να γίνουν σταδιακά, ώστε να υπάρξει πλήρης αφομοίωση. Το νέο πρόγραμμα δεν πρέπει να έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις μικρές ή μεγάλες απολαύσεις της ζωής που προϋπήρχαν. Όπως και τις στιγμές μακριά από το γυμναστήριο. Όταν π.χ. πηγαίνεις διακοπές, όταν έχεις μία βραδινή έξοδο ή ακόμα και όταν θα μαγειρέψεις για φίλους στο σπίτι. Εξασκώντας το μέτρο και την ισορροπία, θα δώσεις τον χρόνο στον εαυτό σου να προχωρήσει πιο σωστά στις απαιτούμενες αλλαγές. Γενικότερα, το ζητούμενο είναι να έχεις χτίσει τόσο καλά τη ρουτίνα σου, ώστε να μην αυτοκαταστρέφεται όταν κάποιες φορές δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με ακρίβεια το πλάνο.

ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΝΤΙ ΑΥΣΤΗΡΗΣ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑΣ

Αναμφίβολα, οι άνθρωποι βλέπουν αποτελέσματα με σκληρές δίαιτες ή συμμετοχή σε ακραίες προπονήσεις. Ωστόσο, το ποσοστό των ανθρώπων που ακολουθούν αυτά τα σχέδια και έχουν αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα, είναι εξαιρετικά χαμηλό. Αυτές οι προκλήσεις συχνά ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς συνοδεύονται από αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές επιτυχίας και αποτυχίας. Όταν θέτεις ακραίους και βιαστικούς στόχους, είναι πιο πιθανό να αισθανθείς κάποια στιγμή «ηττημένος». Αντιθέτως, όταν οι προσδοκίες δεν είναι τόσο έντονες, είναι πιο πιθανό να παραμείνει κανείς συνεπής και να απολαύσει αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι. Το μυστικό οπότε, είναι να μην βάζεις αυτήν την πίεση στον εαυτό σου. Να μην απαιτείς δηλαδή από εκείνον να είναι σε όλα τέλειος. Εάν φας π.χ. κάτι «κακό» ή παραλείψεις κάποια προπόνηση, ξυπνάς απλά την επόμενη μέρα και επιστρέφεις αμέσως σε καλό δρόμο γιατί τώρα είναι μέρος του νέου τρόπου ζωής σου. Αυτή η προσέγγιση είναι πολύ πιο εφικτή και οδηγεί σε μεγαλύτερη συνέπεια μακροπρόθεσμα. Αρα και σε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΟ FITNESS LIFESTYLE:

ΒΡΕΣ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ

Αυτό είναι σημαντικό όταν πρόκειται να παραμείνεις συνεπής με τις προπονήσεις σου. Εάν κάνεις συνεχώς προπονήσεις που δεν σου αρέσουν και αφήνουν σωματική και συναισθηματική κόπωση, αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ. Βρες λοιπόν ασκήσεις που σε κάνουν να νιώθεις καλά και που μπορείς να τηρήσεις μακροπρόθεσμα. Η συνεχής άσκηση χαμηλής έντασης θα θριαμβεύει πάντα απέναντι στις ασυνεπείς ασκήσεις υψηλής έντασης. Δεν έχει σημασία αν είναι Pilates ή Yoga, Άσκηση με Βάρη, Τρέξιμο, Κολύμβηση , Crossfit ή ένας απλός περίπατος 

ΚΑΝΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΟΥ

Θυμήσου, τα αποτελέσματα χρειάζονται χρόνο. Να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου. Τίποτα καλό δεν έρχεται εύκολα. Μάθε να ερωτεύεσαι τη διαδικασία και όλο το ταξίδι. Στην πορεία αυτό θα σε δικαιώσει.

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΣ

Βρες απλά έναν τρόπο να κάνεις τα αγαπημένα σου φαγητά πιο υγιεινά. Αν αγαπάς την πίτσα, μην την εγκαταλείπεις. Αυτό θα σε κάνει να νιώθετε στέρηση. Γίνε πιο δημιουργικός και χρησιμοποίησε πιο «καθαρά» συστατικά για να δημιουργήσεις την υγιεινή εκδοχή που σου ταιριάζει.

ΜΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΕΣΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ

Αυτή είναι η ζωή και το ταξίδι σου. Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να συγκρίνεις τον εαυτό σου με κανέναν άλλον. Εφόσον εσύ ξυπνάς κάθε μέρα και προσπαθείς να είσαι καλύτερος από ό,τι ήσουν χθες, να θυμάσαι ότι βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο.

ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Βγες από τη ζώνη άνεσής σου. Δοκίμασε ένα νέο άθλημα, ένα άλλο στιλ προπόνησης. Εξερεύνησε διαφορετικά φαγητά. Τα ψώνια με βάση την εποχή είναι ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσεις να πειραματίζεσαι και να εκθέτεις τον εαυτό σου σε μία μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Εάν δεν έχεις προετοιμάσει ποτέ γεύμα πριν, δοκίμασέ το. Το να βγεις από το comfort zone σου και να αλλάξεις τα δεδομένα, θα κρατήσει τα πράγματα ενδιαφέροντα και θα σε βοηθήσει να παραμείνεις σε καθεστώς παρακίνησης και έμπνευσης, για να καταστίσεις αυτόν τον τρόπο ζωής, έναν μόνιμο τρόπο ζωής.

ΓΙΝΕ ΕΣΥ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Όταν επιλέγεις να ζήσεις με βάση έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όχι μόνο κάνεις τη χάρη στον εαυτό σου, αλλά δίνεις ένα εξαιρετικό παράδειγμα σε όσους υπάρχουν γύρω σου. Οι φίλοι, η οικογένεια και τα παιδιά σου επηρεάζονται από τις υγιείς επιλογές που κάνεις και συχνά θα γίνεις η έμπνευση, ώστε να ακολουθήσουν το παράδειγμά σου. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να βελτιώνονται ακόμα περισσότερο οι σχέσεις, να μειώνονται οι κίνδυνοι ασθενειών και γενικότερα να δημιουργείται ένα υγιέστερο και πιο ευτυχισμένο περιβάλλον. Κάνοντας απλά. Γίνε λοιπόν εσύ το άτομο που θα ξεκινήσει αυτή την τόσο σημαντική αλλαγή…


Από τη συντακτική ομάδα του Physiomart.gr
Επιμέλεια κειμένου, Γιώργος Καραμάνος