gua sha iastm

Χαλάρωση, αποκατάσταση, ευεξία, μείωση μυοσκελετικών πόνων. Η κινεζική τεχνική με το κεραμικό κουτάλι και τα υποπροϊόντα του Gua Sha, βελτιώνουν την καθημερινότητά μας. Το ίδιο και η σύγχρονη παραλλαγή του με τα εργαλεία κινητοποίησης και απελευθέρωσης μαλακών ιστών, IASTM, τα οποία συμβάλουν στην αποθεραπεία τραυματισμών.

Εάν σου έλεγαν ότι ένα κεραμικό κουτάλι θα μπορούσε να διώξει μακριά τον μυοσκελετικό πόνο και να ανακουφίσει από διάφορα προβλήματα που ταλαιπωρούν το σώμα σου, λογικά θα υπήρχε αρχικά κάποια δικαιολογημένη δυσπιστία. Μάλλον όμως ήρθε η ώρα να μάθεις για την τεχνική “Gua Sha” και τα εργαλεία “IASTM”..

ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ “IASTM – GUA SHA”

Η εν λόγω τεχνική έχει τις ρίζες της στην Αρχ. Ελλάδα και Ρώμη αλλά και την Κίνα, όπου με ορισμένες διαφορές στην θεωρία και την εφαρμογή, πήρε και την ονομασία με την οποία έφτασε στη σύγχρονη εποχή. Η λέξη «gua» σημαίνει «αποξέω» και η λέξη «sha» δηλώνει τη στάση του αίματος που σχετίζεται με πόνο, ασθένεια ή φλεγμονή. Επίσης, σημαίνει και εξανθήματα ή μικρές αιμορραγικές κηλίδες κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, που προκαλούνται προσωρινά κατά τη διαδικασία του Gua Sha.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ GUA SHA

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το “τσι” είναι η ενέργεια που ρέει μέσα από το σώμα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το τσι του ατόμου πρέπει να είναι ισορροπημένο και να ρέει ελεύθερα, ώστε να διασφαλίσει την υγεία και την ευημερία του. Με βάση αυτή τη θεωρία, το στάσιμο “τσι” είναι μια πιθανή ρίζα της φλεγμονής. Δηλαδή η υποκείμενη αιτία πολλών καταστάσεων που σχετίζονται με χρόνιο πόνο. Εδώ είναι που έρχεται το “τρίψιμο” της επιφάνειας του δέρματος με τα εργαλεία του gua sha, το οποίο θεωρείται ότι βοηθά στη διάσπαση αυτής της ενέργειας, στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της επούλωσης.


Το Gua sha αποτελεί στην ουσία μία φυσική, εναλλακτική θεραπεία που περιλαμβάνει το ξύσιμο του δέρματος με ένα εργαλείο μασάζ για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτή η αρχαία κινεζική θεραπευτική τεχνική μπορεί να προσφέρει μία μοναδική προσέγγιση για καλύτερη υγεία, αντιμετωπίζοντας θέματα όπως ο χρόνιος πόνος. Στο gua sha, ο θεραπευτής ξύνει το δέρμα με σύντομες ή μακρές κινήσεις, ώστε να διεγείρει τη μικροκυκλοφορία του αίματος στον μαλακο ιστό. Ο θεραπευτής εφαρμόζει λάδι μασάζ στο δέρμα και στη συνέχεια χρησιμοποιεί το εργαλείο για να ξύσει επανειλημμένα το δέρμα με κίνηση προς τα κάτω. Το Gua sha μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε μέρος του σώματος.

 

Σε περίπτωση που αναρωτηθείτε, εάν αυτή η διαδικασία αφήνει μελανιές, η απάντηση είναι ότι: μπορεί να συμβεί και να δείτε στον καθρέφτη μερικά σημάδια. Όλο αυτό όμως, οφείλεται στην έντονη πίεση και την απόξεση του δέρματος με το ειδικό εργαλείο.

 

ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ GUA SHA


Το Gua sha χρησιμοποιείται συχνότερα για την ανακούφιση του πόνου και την κινητοποίηση των μαλακών μορίων. Οι καταστάσεις των μυών και των οστών είναι γνωστές ως μυοσκελετικές διαταραχές. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη, πόνο στον αυχένα , πόνο στο γόνατο , πόνο στον ώμο , πελματιαία απονευρωσίτιδα, τενοντοπάθειες , διάστρεμμα, θλάση και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Οι θεραπευτές ισχυρίζονται ότι το gua sha μπορεί επίσης να ωφελήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει τη φλεγμονή. Μικροί τραυματισμοί στο σώμα, όπως οι μώλωπες που προκαλούνται από το gua sha, είναι μερικές φορές γνωστοί ως μικροτραύμα. Αυτά δημιουργούν μια απόκριση στο σώμα που μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση του ουλώδους ιστού. Το μικροτραύμα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ίνωση, η οποία συσσωρεύει πάρα πολύ συνδετικό ιστό όταν το σώμα θεραπεύεται.

Διάφορες χρήσεις της τεχνικής gua sha

  • * Πόνος στον λαιμό και στον ώμο ή σφίξιμο
  • * Πόνος στην πλάτη ή σφίξιμο
  • * Τενοντίτιδα
  • * Πονοκέφαλοι που προκαλούνται από μυϊκή ένταση και στρες

    Παραδοσιακά, χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά ένα κουτάλι ή σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και ένα νόμισμα. Ωστόσο, στη σύγχρονη πρακτική, οι θεραπευτές χρησιμοποιούν επίσης ένα μικρό, φορητό εργαλείο με στρογγυλεμένες άκρες. Τα εργαλεία Gua sha χρησιμοποιούνται συχνά για να βοηθήσουν τον ιατρό που κάνει τη διαδικασία να ασκήσει πίεση.


    GUA SHA – JADE ROLLERS: ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ IASTM ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ

Από πολλές απόψεις, το IASTM ή αλλιώς GRASTON TECHNIQUE (εργαλείο κινητοποίησης μαλακών μορίων) είναι μία σύγχρονη παραλλαγή της αρχαίας τεχνικής του Gua Sha και περιλαμβάνει διάφορες προσαρμογές, εργαλεία και πρωτόκολλα. Ορισμένες από αυτές τις μορφές θεραπείας έχουν κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ή εμπορικό σήμα. Ωστόσο, σε αντίθεση με το Gua Sha, οι περισσότερες τεχνικές IASTM εφαρμόζονται κυρίως κατά μήκος της κινητικής αλυσίδας και στοχεύουν κυρίως στη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα. Οι επαγγελματίες του IASTM χρησιμοποιούν επίσης, ειδικά διαμορφωμένα εργαλεία, κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι ή άλλα υλικά χειρουργικής ποιότητας. Ο θεραπευτής, στη συνέχεια δουλεύει με το εργαλείο με τη βοήθεια ενός λιπαντικού, ώστε να στοχεύσει την περιοχή θεραπείας. Το εργαλείο χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να εφαρμόσει κάποιας μορφής μασάζ-τριβής και συνήθως για τη θεραπεία μαλακών ιστών, όπως... μυών, τενόντων, συνδέσμων - περιτονίας και ιστών, που παρουσιάζουν χρόνια φλεγμονή, εκφυλισμό ή ίνωση.
Οι φυσιοθεραπευτές μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν το IASTM σε συνδετικό ιστό που δεν λειτουργεί σωστά, για την καλύτερη κίνηση των αρθρώσεων όπως θα έπρεπε. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε επαναλαμβανόμενο τραυματισμό λόγω καταπόνησης ή σε άλλη κατάσταση. Το Gua sha και τα εργαλεία IASTM χρησιμοποιούνται μαζί με άλλες θεραπείες, όπως διατάσεις και θεραπευτική άσκηση, manual therapy , μασαζ, μπότες αποθεραπείας ,βεντούζες , ΒΕΛΟΝΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ , BFR (BLOOD FLOW RESTRICTION) ή tecar.

 iastm

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΧΡΗΣΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ IASTM

  • Μείωση της ακαμψίας του συνδετικού ιστού!
  • Πρόκληση υπεραιμίας!
  • Αποκατάσταση του  κολλαγόνου!
  • Επιτάχυνση αποκατάστασης των ιστών μέσω αυξημένης ροής αίματος
  • Αποκαθιστά την ελαστικότητα του μαλακού ιστού!
  • Βελτίωση στάσης σώματος!
  • Μείωση του πόνου και του μυϊκού σπασμού!
  • Αποκατάσταση εύρους κίνησης των αρθρώσεων!
  • Βελτίωση της ροής του αίματος και των λέμφων!
  • Βελτιώνει τη διαγνωστική ικανότητα του φυσικοθεραπευτή ενισχύοντας την αίσθηση των μυοπεριτονιακών συμφύσεων και σκληρύνσεων
  • Αποδεδειγμένα επιταχύνει την αποκατάσταση μυοπεριτονιακών παθολογιών, οξείας και χρόνιας τυπολογίας (evidence-based)
  • Αντιμετώπιση TRIGGER POINTS
  • Μπορεί να αποτελέσει βασική θεραπευτική παρέμβαση για τη θεραπεία τενοντοπαθειών, θλάσεων, προβλήματα περιτονίας κ.α ή ως επικουρική θεραπεία.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΜΕ ΤΟ GUA SHA ΚΑΙ ΤΟ IASTM

Πέρα από τα επιβεβαιωμένα οφέλη του, το gua sha, αλλά και η χρήση των εργαλείων IASTM δεν ενδείκνυται για όλες τις περιπτώσεις. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν το δέρμα ή τις φλέβες, τα άτομα που αιμορραγούν εύκολα, που λαμβάνουν φάρμακα για να αραιώσουν το αίμα τους, που έχουν βαθιά φλεβική θρόμβωση, που έχουν κάποια λοίμωξη, όγκο ή πληγή, που δεν έχει επουλωθεί πλήρως και όσοι έχουν κάποιο εμφύτευμα, όπως βηματοδότη ή εσωτερικό απινιδωτή, δεν θα πρέπει να ακολουθήσουν την εν λόγω θεραπεία.Για τους υπόλοιπους που δεν έχουν κάποιον από τους παραπάνω περιορισμούς, το gua sha και τα εργαλεία IASTM μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά ευεργετικά, επιφέροντας άμεσα ανακουφιστικά αποτελέσματα. Μία δοκιμή είναι σημαντικά, όπως και η εμπιστοσύνη σε μία τεχνική, την οποία όσο επαναλαμβάνετε τόσο τα αποτελέσματά της θα διαρκέσουν περισσότερο και θα έχουν μεγαλύτερη επιτυχία...


Από τη συντακτική ομάδα του physiomart.gr
Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Καραμάνος

 

Σχετικα Προϊοντα