Στο παρόν άρθρο θα μάθουμε τι είναι πραγματικά ο κορωνοϊός  και τί πρέπει να κάνουμε? Ξεκίνησε απο την Κίνα και απο εκεί μεταδόθηκε σε όλον τον κόσμο μολύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ουσιαστικά ο ιός είναι ένα κέλυφος με εσωτερικά πρωτείνες και γενετικό υλικό ενώ δεν θεωρείτε καν ζωντανός οργανισμός.

 

 

Οι ιοί για να αναπαραχθούν χρειάζονται έναν ζωντανό οργανισμό - ξενιστή .Ο κορωνοϊός μπορεί να "ζήσει" και σε επιφάνειες (πόμολα , μεταλλικές επιφάνειες κτλ) αλλά για περιορισμένο διάστημα - ενώ με το πέρας του χρόνου εξασθενεί. Το χρονικό διάστημα αυτό είναι ακόμα άγνωστο στους επιστήμονες. Ο τρόπος μετάδοσης είναι απο σταγονίδια βήχα απο έναν νοσούντα , αν εισέλθει στο στόμα μας , στα μάτια μας , στη μύτη μας πχ μέσω των χερίων μας. Για αυτό το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μας είναι καθοριστικής σημασίας μέτρο.

 

 

 

Βρίσκοντας  ο ιός ξεκινάει το ταξίδι του βαθύτερα στο σώμα , μέχρι να φτάσει στους πνεύμονες, στο σπλήνα και στα έντερα. Εκεί θα εισβάλει στον επιθηλιακό ιστός του πνεύμονα ( ιστός, ο οποίος αποτελείται από κύτταρα τα οποία συνδέονται στενά μεταξύ τους που σχηματίζουν επιφάνειες, οι οποίες καλύπτουν εξωτερικά το σώμα ή επενδύουν εσωτερικά διάφορες κοιλότητες. Ο ρόλος του είναι κυρίως προστατευτικός. Απομακρύνει επίσης βλέννα και σκόνη, επιτρέπει τη διάχυση και την απορρόφηση ουσιών τέλος συμβάλλει στην παραγωγή και έκκριση προϊόντων). 

Ο ιός συνδέεται με συγκεκιμένους υποδοχείς του ιστού και εκρίνει το γενετικό του υλικό (RNA). Τα κύτταρα αγνοώντας τη συμβαίνει ακολουθούν πλέον τις εντολές του ιοού , οι οποίες είναι η αναπαραγωγή του. Όταν φτάσουθν σεένα κρίσιμο σημείο το κύτταρο λανβάνει την εντολή να αυτοκαταστραφεί.Όταν διαλύεται το κύτταο απελευθερώνινται πολλά αντίγραφα του ιού για να προσβάλλουν άλλα κύτταρα.Μετά απο 10 μέρες εκατομμύρια κύτταρα έχουν μολυνθεί. 

 

 Το επόμενο στάδιο είναι ο ιός προσβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα το ίδιο το ανοσοποιητικό να επιτίθεται στον ευατό του αλλά και υγειή κύτταρα του οργανισμού μας (πχ του πνεύμονα) με αποτέλεσμα να προκαλείται πνευμονία.Κάποια στιγμή το ανοσοπιητικό σταθεροποιείται και ο οργανισμός αρχίζει και αναρρώνει.Με τον επιθυλιακό ιστό κατεστραμένο και το ανοσοποιητικό κατεβεβλημένο , τα βακτήρια που έχουμε ήδη στον οργανιμό μας επιτίθονται στους αεροσακους του πνεύμονα - κυψελίδες με αποτέλεσμα την πνευμονία . Τότε ο ασθενής χρειάζεται υποστήριξη απο αναπνευστήρες.  Ανάλογα την κατάσταση του ασθενούς μπορεί να επέλθει και θάνατος ή μονιμες μελλοντικέ βλάβες.

 

Δείτε το παρακάτω βίντεο για ποιο αναλυτικές πληροφορίες.

 

 

 Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YOUTUBE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ