FORTNITE-WINNER

Με πάνω από 200 εκατ. ορκισμένους online gamers, τα eSports αποτελούν το παρόν και το μέλλον ενός sci-fi αθλητισμού, ο οποίος αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με όλα τα αθλήματα. Τραυματισμοί, φυσική κατάσταση, προπονήσεις και ψυχοσωματική κατανόηση και πρόληψή. Τι είναι όμως τα eSports και πώς οι επαγγελματίες του χώρου οφείλουν να μπουν ήδη στη… νέα εποχή του παιχνιδιού;

Για τους περισσότερους με ηλικία άνω των 30 ετών, το φαινόμενο των eSports αποτελεί μία άγνωστη έννοια. Τα eSports ουσιαστικά και με απλά λόγια, είναι το ανταγωνιστικό online gaming, όπου σε δύο “αντίπαλες” κονσόλες βρίσκονται αθλητές, οι οποίοι συμμετέχουν σε οργανωμένες λίγκες ή τουρνουά και διεκδικούν χρηματικά έπαθλα. Το εν λόγω φαινόμενο έχει αρχίσει να γιγαντώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς και τα eSports έχουν ήδη πάνω από 200 εκατ. πιστούς ανά τον κόσμο. Μάλιστα είναι τόσο ανοδική η τάση, ώστε να αναμένεται το 2022 οι... ηλεκτρονικοί αθλητές να υπερτριπλασιαστούν, φτάνοντας τους 650 εκατ.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ESPORTS;



Η δημοφιλία των eSports οφείλεται στο ότι οι παίκτες τους μπορούν να ασχοληθούν με όλα τα online games και στο ότι είναι μια πρόκληση προσιτή προς τον οποιονδήποτε. Τα… League of Legends, Counter-Strike, Call of Duty, Rainbow Six Siege, Street Fighter, Fortnite, StarCraft, θεωρούνται τα παιχνίδια που έχουν τους περισσότερους followers, με συνέπεια τα έπαθλα να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, καθώς οι διοργανώσεις παγκοσμίως αποφέρουν τεράστια έσοδα στους διοργανωτές (σ.σ.: στο 1,5 δις. Δολάρια υπολογίζεται ο παγκόσμιος τζίρος). Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το βραβείο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Fortnite του 2019, με τον νικητή να εισπράττει τρία εκατ. δολάρια. Και αυτό τη στιγμή που ο νικητής του Wimbledon στο τένις παίρνει 2,78 εκατ. δολάρια και του Tour de France μόλις 570.000 δολάρια.

Δεν είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς ότι οι χρήστες των eSports είναι κανονικοί αθλητές και αντιμετωπίζουν παρόμοιες ψυχικές και σωματικές καταπονήσεις. Καθώς λοιπόν τεράστιοι οργανισμοί και μεγάλα πανεπιστήμια δημιουργούν τις δικές τους ομάδες, αποφάσισαν εδώ και χρόνια να επενδύσουν στην ιατρική έρευνα για την προστασία και την αποκατάσταση των αθλητών τους. Τα eSports ήρθαν όχι απλά για να μείνουν, αλλά δεν θα αργήσει η μέρα που θα τα δούμε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλωστε, από το 2017 είναι αναγνωρισμένο άθλημα από την Παγκόσμια Αθλητική Επιτροπή.


ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ GAMERS;


Επίσης, έχουν δημιουργηθεί και ειδικά επιστημονικά ιδρύματα αποκατάστασης, όπως για παράδειγμα το “Cleveland Clinic Esports Medicine”. Σύμφωνα με δική του έρευνα, όσοι παίζουν eSports από 3 έως 10 ώρες την ημέρα, διαμαρτύρονται πως αντιμετωπίζουν... προβλήματα όρασης (56%), αυχενικά και πλάτης (42%), ενοχλήσεις στον καρπό (36%), άλλες ενοχλήσεις σε σημεία του χεριού (32%). Οι περισσότεροι εξ αυτών σε βάθος χρόνου βλέπουν τις ενοχλήσεις να εξελίσσονται σε χρόνιους τραυματισμούς και μόνο οι υψηλά αμειβόμενοι επαγγελματίες, δηλαδή μόλις το 2% όσων παίζουν, λαμβάνουν την απαραίτητη φυσιοθεραπευτική φροντίδα.


* Τα πιστόλια μασάζ (massage guns) έχουν μπει στην καθημερινότητα των eSports gamers.

* Εργαλεία - όργανα άσκησης χεριών όπως theraband flexbar για έσω - έξω επικονδυλίτιδα χεριού, εξασκητές και μπαλάκια δακτύλων, digiflex , τροχαλία ώμου, κτλ. προσφέρουν άμεση ανακούφιση αλλά και πρόληψη. Επιπλέον μια καλή προθέρμασνη με λάστιχα γυμναστικής θα ήταν ιδανικό πριν απο έναν αγώνα


* Τα eSports είναι από τους μεγαλύτερους παράγονες πυροδότησης των Trigger Points.

Οταν σκεφτόμαστε έναν αθλητή του eSport, κάνουμε λάθος να μην τον θεωρούμε κανονικό αθλητή. Εχει παρόμοιες δυσκολίες και είναι ενδεικτικό ότι απαιτείται για τους σπουδαίους gamers να έχουν καλή φυσική κατάσταση, καθώς ανεβάζουν ακόμα και 140-180 παλμούς κατά τη διάρκεια ενός απαιτητικού game.Κατά συνέπεια, αυτοί οι αθλητές αποκτούν σημαντικούς τραυματισμούς, που όσο περίεργο κι αν ακούγεται, καταλήγουν ακόμα και στο να τελειώσουν άδοξα και πρόωρα την καριέρα τους στα eSport. Οπότε, μαζί με την ανάπτυξη του online gaming, αυτό που είναι απαραίτητο να συμβαδίσει, είναι και το eSport medicine», εξηγεί ο Dr Hallie Zwibel του “New York Institute of Technology College of Osteopathic Medicine”, ο οποίος πλέον έχει ανοίξει και το “Center for eSports Medicine”



ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ GAMERS


Για τους eSports gamers πριν φτάσουν να αναζητήσουν τη βοήθεια των ειδικών ορθοπεδικών και φυσιοθεραπευτών, τεράστια σημασία έχει να φροντίσουν για την πρόληψη των τραυματισμών. Αυτή επιτυγχάνεται και μεγιστοποιείται μέσω ειδικών ασκήσεων ορθοσωμίας, ενώ ήδη οι έρευνες έχουν πιστοποιήσει ότι η yoga και το pilates παρέχουν ξεκάθαρα το πιο ενδεδειγμένο ασκησιολόγιο για το συγκεκριμένο άθλημα. Οι επαγγελματίες του είδους έχουν καταρτισμένο πλάνο προπόνησης από κανονικούς προπονητές (γυμναστές, personal trainer) και αυτό έχει να κάνει κυρίως με διαλειμματικές προπονήσεις (HIIT) για την αύξηση της φυσικής κατάστασής τους
Το eSports medicine είναι το μέλλον και αυτό είναι κάτι που θα μπει αργά ή γρήγορα και στην ελληνική πραγματικότητα. Ωστόσο, δεν πρόκειται απλά για ένα ακόμα φυσιοθεραπευτικό όχημα, μα για μία μοναδική πλατφόρμα που ουσιαστικά προσφέρει καταρτισμένη γνώση για τους gamers αναφορικά με...

  • Την εργονομία στα eSports
  • Τη φυσική κατάσταση, τη δύναμη των αθλητών του eSports* Τη νευρολογική αύξηση της ταχύτητας αντίδρασης στα eSports
  • Την ψυχολογία των αθλητών στα eSports
  • Τη συμπεριφορική προσέγγιση στα eSports
  • Την επιμόρφωση και την κατάρτιση των gamers στα eSports
  • Την ειδική διατροφολογική υποστήριξή στα eSports


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ


Ακόμα -και ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία επαγγελματίες- στον ευρύτερο χώρο της αποθεραπείας/ αποκατάστασης δεν έχουν πλήρως αντιληφθεί αυτή την είσοδο των eSports στη σύγχρονη κοινωνία. Τουλάχιστον όχι ακόμα στα δικά μας μέρη. Ωστόσο, οφείλουν άπαντες σταδιακά να αντιληφθούν πως το εν λόγω φαινόμενο ήρθε για να μείνει. Πως αποκτά συνεχώς ευρύτερο κοινό, το οποίο όλοι οι επαγγελματίες (προπονητές, φυσιοθεραπευτές, ορθοπεδικοί, εταιρίες αθλητικών ειδών, διατροφολόγοι) θα πρέπει να προσεγγίσουν, ο καθένας από τη δική του πλευρά. Η γνώση σχετικά με το eSports medicine ολοένα και εμπλουτίζεται με έρευνες και τεχνικές. Καθώς λοιπόν τα eSports έχουν μπει στην καθημερινότητα των νέων gamers, μίας πολύ μεγάλης κατηγορίας δηλαδή, το σημαντικότερο είναι αυτοί να αντιμετωπιστούν ως ομότιμοι αθλητές και ως υποψήφιοι πελάτες του sports medicine.