- Λεπτομέρειες

Αρχίστε την άσκηση και στα εξήντα ή στα εβδομήντα, κάνει καλό ! Η άσκηση μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη ακόμα και σε εκείνους που δεν ασχολήθηκαν μαζί της στην πρώτη νιότη τους και αρχίζουν να ασκούνται γύρω στα εξήντα. Αποτελεί σημαντική ασπίδα προστασίας για θέματα υγείας αλλά και την άνοια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine. Τί περιμένεις λοιπόν ? Φόρα τα αθλητικά σου παπούτσια και ξεκίνα !!
Στην έρευνα συμμετείχαν 3.500 άνθρωποι σε ηλικία συνταξιοδότησης και γύρω από αυτή. Eκείνοι που ασκούνταν είχαν τριπλές πιθανότητες να μείνουν υγιείς τα επόμενα οκτώ χρόνια σε σχέση με τους πιο «χαλαρούς» συνομήλικούς τους.
Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, διαβήτη, Αλτσχάιμερ και κατάθλιψης, σύμφωνα με το BBC. Εκείνοι που άρχισαν να ασκούνται στα εξήντα είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να δυσκολεύονται σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το πλύσιμο και το ντύσιμο. Οκτώ χρόνια μετά, το ένα πέμπτο των συμμετεχόντων περιγράφηκαν ως υγιείς, δεν είχαν δηλαδή κανένα σημαντικό χρόνιο νόσημα ή κάποιο σημαντικό ψυχολογικό πρόβλημα.
Οι άνθρωποι αυτοί ήταν κυρίως εκείνοι που είτε ασκούνταν πάντα είτε εκείνοι που άρχισαν να ασκούνται έστω και αργά. Πολύ λίγοι ήταν εκείνοι που δεν ασκούνταν καθόλου.
Η τακτική άσκηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής, λένε οι ερευνητές, είναι το ιδανικό αλλά ακόμα κι αν κανείς ασχοληθεί με τη γυμναστική αργότερα, πάλι ωφελείται.
Ωστόσο θα πρέπει να έχουμε διάρκεια και συνέπεια σε αυτό που θα επιλέξουμε για να ασκηθούμε οπότε καλό θα ήταν να ακολουθούμε ένα προγραμμα γυμναστικής που θα μας είναι ευχάριστο ενώ θα ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας χωρίς μεγάλη επιβάρυνση. Το βέλτιστο είναι να βάλουμε το πρόγραμμα μας για 3 φορές την εβδομάδα, ενώ θα μπορούσαμε να το κάναμε με παρέα ωστε ο "gym body" να μας κρατάει πάντα on-track τις μέρες που .. θα προτιμούσαμε να μην ασκηθούμε!
Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Mark Hamer από το University College London τόνισε πως
η φυσική δραστηριότητα δεν σημαίνει γυμναστήριο ή τρέξιμο. Ακόμα και η κηπουρική ή το περπάτημα στα μαγαζιά μετρά.
ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ΩΦΕΛΗ
- Βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία: Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
- Αυξημένη μυϊκή δύναμη και ευλυγισία: Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη αλλά και διατήρηση της μυϊκής μάζας, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την ευελιξία και το εύρος κίνησης.
- Βελτιωμένη γνωστική λειτουργία: Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης και των ικανοτήτων λήψης αποφάσεων ενώ μπορεί να βοηθήσει και στην άνοια.
- Μειωμένος κίνδυνος χρόνιων ασθενειών: Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, η οστεοπόρωση αλλά και ορισμένοι καρκίνοι.
- Καλύτερη διάθεση και ψυχική υγεία: Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη και βελτιώνει τη συνολική ευημερία του ατόμου με φυσικό τρόπο.
- Αυξημένη μακροζωία: Η τακτική άσκηση έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς και με υψηλότερη ποιότητα ζωής στους ηλικιωμένους ενήλικες.
- Κοινωνικά οφέλη: Η άσκηση μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για κοινωνική αλληλεπίδραση και δέσμευση, που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των συναισθημάτων μοναξιάς και απομόνωσης που συχνά βιώνουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να συμβουλεύονται τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσουν ένα νέο πρόγραμμα άσκησης, ειδικά εάν έχουν οποιεσδήποτε συνθήκες υγείας ή ανησυχίες. Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να παρέχει καθοδήγηση σχετικά με ασφαλείς και κατάλληλες ασκήσεις με βάση την κατάσταση της υγείας και το επίπεδο φυσικής κατάστασης ενός ατόμου.
ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
- Περπάτημα: Το περπάτημα είναι μια άσκηση χαμηλού αντίκτυπου που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, στη διατήρηση υγιών οστών και μυών και στη βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού. Προσπαθήστε να στοχεύετε σε τουλάχιστον 30 λεπτά γρήγορο περπάτημα κάθε μέρα.
- Προπόνηση ενδυνάμωσης: Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως η άρση βαρών ή η ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΛΑΣΤΙΧΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης, της ισορροπίας και της οστικής πυκνότητας. Ξεκινήστε με ελαφρύτερα βάρη ή ΛΑΣΤΙΧΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ και σταδιακά αυξήστε την ένταση και τη διάρκεια των προπονήσεων σας με την πάροδο του χρόνου.
- Κολύμβηση: Η κολύμβηση είναι μια άσκηση χαμηλής έντασης που είναι εύκολη στις αρθρώσεις και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, της μυϊκής δύναμης και της ευελιξίας.
- Γιόγκα και διατάσεις: Η Yoga - Γιογκακαι οι ασκήσεις διατάσεων μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευελιξίας, της ισορροπίας και του συντονισμού και στη μείωση του κινδύνου πτώσεων. Σκεφτείτε να πάρετε ένα μάθημα γιόγκα ή διατάσεων σχεδιασμένο για ηλικιωμένους.
- ΠΙΛΑΤΕΣ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ: Το pilates έχει αποδειχθεί επιστημονικά ως μια από τις πιο ωφέλιμες μορφές εκγύμνασης για τους ανθρώπους που μεγαλώνουν. Είναι μια μορφή γυμναστικής χαμηλής έντασης, η οποία δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Είναι αποδεδειγμένα πολύ ασφαλής σε οποιαδήποτε ηλικία.
Το pilates αυξάνει την ελαστικότητα, το εύρος κίνησης, βελτιώνει την ισορροπία και προλαμβάνει από τους τραυματισμούς και πτώσεις. - Tai Chi: Το Tai Chi είναι μια ήπια πολεμική τέχνη που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ισορροπίας, του συντονισμού και στη μείωση του κινδύνου πτώσεων. Προωθεί επίσης τη χαλάρωση και τη μείωση του στρες.
Θυμηθείτε να ξεκινήσετε αργά και να αυξάνετε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια των προπονήσεων σας με την πάροδο του χρόνου. Μην ξεχνάτε να κάνετε ζέσταμα και να δροσίζεστε πριν και μετά την άσκηση και πάντα να ακούτε το σώμα σας και να σταματάτε εάν νιώσετε πόνο ή ενόχληση.Ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού και του γυμναστή σας!